2. Prosedur Mengukur Menggunakan Kaliper
- Bagi mengukur lipatan kulit di bahagian trisep, seseorang yang ingin diuji hendaklah berdiri dan kedua-dua tangannya di sisi dalam keadaan selesa.
- Bagi mengukur lipatan kulit di bahagian sisi dalam betis pula, orang yang diuji berdiri tegak dengan 1 kaki diletakkan di atas bangku sambil lutut di bemgkokkan.
- Cubit lipatan kulit yang hendak diukur secara menegak menggunakan ibu jari dan jari telunjuk.
- Ketipkan kaliper 1cm di atas atau di bawah pada tempat yang dicubit.
- Ambil bacaan pada 0.5 mm terhampir.
- Ulang pengukuran sebanyak 2 kali. Jika perbezaan ukuran melebihi 2 mm ulang prosuder pengukuran.
- Rekod semua bacaan.
- Cari purata bagi kedua-dua bacaan.
3. Teknik Mengira Komposisi Badan
(a) Dapatkan min 2 bacaan bagi lipatan kulit trisep.
(b) Dapatkan min 2 bacaan bagi lipatan kulit sisi dalam betis.
(c) Jumlahkan min lipatan kulit tersebut.
(d) Bandingkan jumlah min lipatan (trisep dan kulit sisi dalam betis) dengan berpandukan carta lipatan kulit untuk mengetahui peratusan lemak badan.
(e) Gunakan pembaris untuk mendapatkan bacaan peratusan lemak
(f) Dapatkan kategori lemak badan.
4. Merekod Perkembangan Komposisi Badan
Merekod komposisi badan bpleh membantu mengawal berat badan yang sesuai bagi menjaga tahap kesihatan dan kecergasan.
Cara-cara Merekod
- Sediakan borang rekod perkembangan komposisi badan.
- Rekodkan pada setiap awal bulan.
- Kenalpasti peningkatan dan penurunan dalam komposisi badan.
- Jika terdapat perubahan peningkatan komposisi badan, kaji semula program pemakanan anda.
No comments:
Post a Comment